.: '' That's what we born to be '' :.

Facebook
RSS

Anugerah Skreeen, 2010..

Click for enlarge


 Have you ever had a friend online? Yes friends you never once see them up. Only through an online acquaintance. In fact, you feel her is the best online friends that you have never met in life. Willing to treat yourself to all this madness.  Their willing to make friends with honest without any intention behind it. And doesn't care who you are.

 


I could not imagine and I do not know where it started, suddenly it has started. And at the end of this year, she has given me the awards. Although for some people assume it is not much, but for me it was exhilarating moment of my life. For the giver, Thank you so much for the reward. ha ha ha.. I will strive to maintain it.



Nota Kaki:
For someone special in my life, don't worry you are only in my deepest heart. ( do not jealous ya!)

Nota Kaki lagi:
My English are broken, because Mi no spik inglis... kah kah
[ Read More ]

Sender Unit Assy a.k.a pelampung tangki minyak

Salam.. berjumpha laghi dalam ruangan DIY, pada episod kali ini saya akan menunjukkan pertukaran pelampung minyah pada tangki motosikal a.k.a Sender unit assy dan cara-cara mengenal pasti komponen apa yang sebenarnya rosak. Ini adalah pada motosikal saya Yamaha ss two. untuk motosikal lain fundamental dan mekanismanya adalah sama.

 
 Meter minyak pada motosikal saya sangat gila.. Jarum hanya turun pada separuh sahaja walaupun minyak di dalam tangki suda kosong. Jadi saya mengambil keputusan untuk membuat sedikit penyelidikan berkaitan komponen mana yang sebenarnya telah rosak. Sama ada meter ataupun sender.

 1. Buka Pelampong atau sender unit pada tangki minyak menggunakan spanar size 8mm.










2. Inilah sender unit assy.











 3. Setelah dikeluarkan, saya menggunakan digital multimeter untuk menguji Voltage Supply ke Sender, nampaknya, meter minyak motosikal saya tidak ada masaalah. Dan suspek utama dalam kes ini adalah sender unit itu sendiri.





4. Kemudian saya membuat sedikit konfigurasi, sambungkan wiring dan sender seperti asal. Kemudian letakkan probe multimeter pada terminal -ve dan +ve. Setkan pada mode resistance pada multimeter. Turun dan naikkan pelampung dan lihat resistan value nya. Unit saya ini resistance value nya statik pada sesetengah tempat.

* sedikit formula, resistance value tinggi, voltage rendah pada kedudukan 'E'. Resistance value rendah, Voltage tinggi pada kedudukan 'F'.





5. Saya bukak unit itu dan lihat sesetengah resistance pada board telah saturated.









6. Dan apa lagi.Nampaknya saya terpaksa beli sender unit yang baru, Disebelah kiri adalah unit yang lama, dan sebelah kanan adalah unit yang baru. Saya cadangkan anda beli yang original. kerana kualiti adalah yang terbaik, berbeza dengan yang imitation.






7. Pasangkan semula sender unit pada tangki minyak. Sambungkan juga wiringnya. Kemudian test. Untuk motosikal saya ianya berjaya











Sekian sahaja untuk hari ini, nantikan DIY yang akan datang.
~Hamzah~













[ Read More ]

True friend bring out the best in each other..

................Dalam dunia ini, Kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. Tetapi dalam kita bersendiri, Kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.
Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.
Bagi kita, Itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri. Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti. . Kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, memaksa dia menerima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya? ? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa.. tetapi kita sering terlupa. Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.
Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.
Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita, Hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.
Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita?
Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?
Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?
Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, Kerana dia juga seorang manusia; dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan Dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.
Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan, disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu.. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.
tenung-tenungkanlah.. ..

~ hamzah~
[ Read More ]

Bagaimana caranya Install Garmin XT pada Nokia e72.



Saya baru sahaja membeli sebiji Nokia E72. bagaimana untuk menginstall Garmin XT pada Nokia E72? Di bawah ini saya tunjukkan caranya,
Berbagai cara anda boleh menginstallkannya. Tapi harus di fahami dengan jelas fundamentalnya ya. Ini adalah cara konfigurasi untuk Nokia e72 pula, entri sebelum ni adalah untuk e71.

Langkah 1,
 1.   Apa yang anda Perlukan?
    I.            Sila muat turun disini (http://rapidshare.com/files/252054195/GarminXT_for_Nokia_5800.zip) (80 mb ++). (Ini adalah untuk nokia 5800, tetapi boleh juga digunakan.) http://rapidshare.com/files/421709420/GarminXT.rar
Zip fail itu harus mempunyai dokumen seperti dibawah:
·   GarminMobileXTforSymbianS603rdEdition_50040.exe
·   GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx.exe
·   GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx.exe
·   gmapsupp.img (Malaysian Map, with DUKE highway)
·   garmin_kgen.exe
·   GarminMobile20_GarminMobileXTOwnersManual.pdf
·   5800_manual.pdf
    II.        Kabel USB yang menghubungkan antara PC dan HP.
   III.        Laptop atau PC yang berfungsi.
   IV.        Perisian PC Suite untuk Nokia E72 anda.
    V.        Bateri HP anda dan PC/Laptop anda dalam keadaan penuh. ( Direkemenkan menggunakan laptop yang baterinya dalam keadaan baik, kerana kita tidak mahu ianya terputus di tengah jalan jikalau bekalan elektrik terputus. ) 
   VI.        Kesabaran dan Kecekalan yang baik.
2. Ayuh kita bermula | Nokia E72
      I.        Back up semua data anda menggunakan perisian PC Suite ( sila ke laman Nokia )
    II.        Reset Nokia E72 anda dengan menekan *#7370#. Sesetengah HP ia memerlukan phone lock code. 12345 adalah default code untuk nokia. Ia mengambil masa 2-3 minit dan anda akan kehilangan data C: anda ( kecuali memori kad ) . Tapi jangan risau, kan anda telah back up data anda tadi.
   III.        Dicadangkan anda memformat semula Memory Card anda. ( Jika anda skip step ini pun tak apa).
   IV.        Dengan Nokia E72 anda, pergi ke Menu >Application> GPS > GPS data >Option> Positioning Setting>Positioning Methods. Enable ‘’Assisted GPS’’ dan ‘’Intergrated GPS’’ sahaja. Ini untuk memastikan anda tidak dikenakan bayaran. Disable Network based.
    V.        Pergi ke Menu >Application> GPS > GPS data >  Position > Option > Satellite Status. Ini untuk menunjukkan signal yang telah di terima, Pastikan anda berada di kawasan yang lapang. Di luar rumah adalah yang terbaik. Setelah anda dapat sekurang-kurangnya 4 Satellite Signal, masuk semula ke dalam rumah, anda tidak mahu orang disekeliling berfikir anda gila melambai-lambai dengan telefon anda di luar rumah.
 VI.        Sekarang anda telah bersedia untuk Garmin XT dan langkah seterusnya.

3. Install GarminXT | Nokia E72.
  1. Setelah anda muat turun fail di atas, Unzip kan ia, digalakkan di letakkan pada desktop anda.
  2. Sambung HP anda menggunakan USB dan pilih ‘Mass Storage mode’.
  3. Dari PC anda, double click “GarminMobileXTforSymbianS603rdEdition_50040.exe” install dan tunggu.
  4. Double click “GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx.exe” install dan tunggu.
  5. Double click “GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx.exe” klik install, ini  mengambil masa yang agak lama, di cadangkan pergi ke peti sejuk dan ambil air untuk membasahkan tekak.
  6. Cabut USB connection antara PC dan HP
  7. Dari HP anda, pergi ke Menu > Office > File Manager > Memory card. Di situ pastikan ada GarminXT.sis fail. Klik dan Installkannya….
 4. Cracking GarminXT | Nokia E72.
      I.        Pergi ke cermin muka terdekat, lihat muka anda dengan jelas, katakana dengan kuat     ‘’ Ya,! Saya seorang yang suka kedekut dan sangat jimat’’ ulangi sebanyak 3x.
      I(a).        Jalankan aplikasi Garmin XT anda dari HP anda Menu > Installation > Garmin. Ia akan menunjukkan anda sedikit konfigurasi. Pilih yang anda berkenan.
    II.        Setelelah keluar skrin untuk anda bermula, pilih yang paling bawah sekali, kemudian akan keluar skrin ‘’ Where To’’ dan ‘’View Map’’
   III.        Di Garmin XT, pergi ke Tools > Setting > About. Di situ akan dipaparkan ‘’Card ID’’ catatkan nombor itu. Anda perlukan ia untuk langkah yang seterusnya nanti.
   IV.        Kemudian Exit Garmin XT.
  V.        Di PC anda, jalankan “garmin_kgen.exe” dan masukkan ‘’Card ID’’ yang telah dicatatkan tadi.    (a).        Generatekannya dan anda akan di paparkan rangkaian kod. Copy kod itu di Notepad dan save as “sw.unl”. Caranya tukarkan pada save as type: All Files. *Pastikan adalah ‘’sw.unl’’ bukan sw.unl.txt”* (Sangat Penting)   VI.        Sambung HP anda menggunakan USB dan pilih ‘Mass Storage mode’.
 VII.        Copy “sw.unl” ke Garmin Folder. Biasanya ada di E:/Garmin. 
VIII.        Copy “gmappsupp.img” dari muat turun fail tadi ke Garmin Folder juga. “gmapsupp.img” adalah untuk Peta Malaysia.
Cabut USB connection antara PC dan HP

  5. Restore Nokia E72 anda.
  1. Sambung HP anda menggunakan USB dan pilih “ PC Suite”.
  2. Restore semula konfigurasi anda melalui back up.

 6. Konfigurasi GarminXT | Nokia E72.
  1. Anda tidak perlukan PC lagi, Tutup dan jimatkan elektrik.
  2. Jalankan aplikasi Garmin XT di HP anda.
  3. Pergi ke Tools > Setting > System > Remote GPS. Tukar kepada(Enable) “Use Attached GPS” dan matikan (disable) “ Bluetooth GPS”.
  4. Pergi ke Tools > Manage My Data > Map Sets > MapSource. Pastikan semua peta (map) adalah dalam keadaan sedia (enabled).

7. ‘Bermain’ dengan GarminXT | Nokia E72.
  1. Tutup lampu dan kipas. Pergi keluar.
  2. Jalankan aplikasi Garmin XT di HP anda.
  3. Pilih “View Map” dan tunggu sebentar. Setellite akan mencari dan mencari anda kedudukan anda. Kadang2 ia mengambil masa sehingga 5minit atau lebih. Jadi,bersabar dan redha je ye!
  4. Sekarang, anda akan melihat kedudukan anda.
  5. Pergi semula ke skrin asal dan pilih “Where To”. Jika anda berada dirumah dan mahukan Garmin XT menetapkan lokasi sebagai “home”, hanya pilih sebagai tetapan “Home”
  6. “Where To” agak sedikit mengkonfiuskan anda. Tapi pada kebiasaanya saya menggunakan “Where To” > Point of interest. Di situ terdapat banyak pasaraya, hospital, Bank, Mesin ATM dan lain-lain lagi. Dari sini anda dapat mencari dengan lebih mudah.
  7. Katakanlah pada diri sendiri “ Syabas~!”. Langkah seterusnya adalah terpulang kepada anda, dicadangkan anda masuk semula ke bilik, ucapkan selamat malam pada kekasih dan tidurlah dengan aman dan tenang kerana anda telah menjimatkan lebih kurang RM80.!!
 Nota Kaki :  Saya tidak menyediakan sokongan teknikal. Jika ia tidak berfungsi dengan baik untuk anda, anda boleh meninggalkan komen anda dan mengharapkan seseorang akan membantu, ataupun minta bantuan dari lebai Google!

[ Read More ]

Sesaat luahan Kotak Oren..


Selalui saya rasa hidup ini tidak adil untuk orang lain, tak adil juga untuk diri sendiri, selalu sangat pentingkan diri.Asek nak menang jerk, kalau cakap mesti saya je betul, orang lain salah. Mesti saya nak pangkah hujah orang lain. ( tapi biasanya saya pangkah hujah yang memang tak masuk akal. < inipun masih nak ego lagi kan? Hee..he.. memang sifat lelaki macam saya kowt. Sampaikan si’dia’ sudah dapat menghidu perangai saya ni.Terkadang rasa saya nih sangat selfish.. Cakap lepas je, tanpa memikirkan perasaan orang lain. Asal terlintas di kotak fikiran mesti saya terus cakap. Straight to the point lah orang cakap. Kekadang menyesal bila dah terlepas cakap.. But apakan daya.. telajak Bas boleh buat u-turn, terlajak keretapi? Keretapi tak da gear gostan.
Saya sedang dan masih berusaha memperbaiki diri ini, saya hanyalah ciptaanNYA. Ampunkan lah saya sesungguhnya saya tidak sempurna. Mungkin saya tidak adil untuk anda,tapi saat itu saya rasakan ianya adil untuk diri saya.

Nota Khaki:
Pada si’dia’ dan kepada mereka yang disekeliling saya, maafkanlah diri ini andai saya bersifat tidak menyenangkan pada kalian semua. Kalian semua adalah yang terbaek untuk diri saya, teruskanlah menjadi yang terbaek untok saya ya.~!

Nota Khaki kiri:
Macam ucapan hari raya pon ada~! AHHH~~!! Layan…..
Naufal Fansuri,
141210 / 1002am
Opis tempat kerja.
[ Read More ]

Jum Berchuti..

Sekarang adalah bulan Disember.. Apa perkara yang besh bulan Disember ni? ade bende menarek ke?
ada kejutan ke? ade seprise tak? he he he...
perkara yang besh pada hujung tahun ni ialah menghabeskan cuti tahunan... yahoooo..





P/s: Aktivi wajib bila cuti ialah??.....hahahaha..
[ Read More ]

Pasti kamu belum tahu..

Dari mana datangnya gas kentut?
> Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara yang dihirup, udara yang  meresap ke perut dari darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang tinggal dalam perut.
 Apakah yang membuatkan kentut busuk?
> Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran gas hidrogen sulfida dan  mercaptan. Lebih banyak pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan oleh bakteria dalam  perut dan lebih busuk bau kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam jumlah yang  besar.
Kenapa kentut menghasilkan bunyi?
> Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaan dubur. Kekuatan bunyi bergantung kepada kelajuan pelepasan gas dan keketatan otot di dubur.Bunyi kentut bukan terjadi disebabkan penggeleparan (flapping) pepipi  punggung. Ini adalah suatu kesilapan.
> Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih panas dan senyap daripada  kentut biasa?
> Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udara yang terdiri dari nitrogen  dan karbon dioksida. Oksigen pula diserap sebelum mencapai pembukaan  dubur. Gas ini tidak berbau walaupun melaluo bahagian yang kotor didalam  perjalanannya ke pembukaan dubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola (bubbles) yang besar dalam suhu tubuh. Seseorang boleh mencapaibunyi yang baik (pitching tak lari) dengan cara ini. Suatu lagi ialah kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria. Pembiakan dan proses penghadaman oleh bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis gas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebih kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil proses tadi yang busuk yang lebih tinggi. nilah yang dinamakan kentut yang nakal, panas,Silent-But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang hebat
Berapa kali seseorang itu kentut sehari?
> Secara puratanya, seseorang boleh menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan kepada lebih kurang empat belas kentutsehari. Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut dalam sehari adalah lebih mudah.
Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentut kita dihidu oleh orang lain?
> Kentut tersebar bergantung kepada faktor atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan hilang ke persekitaran .Namun ianya terkecuali jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil  dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang penyerapan ke persekitaran dan akan kekal berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga diserap oleh dinding-dinding.
 Kenapa ada sela masa 13-20 saat antara pelepasan dan pengesanan bau oleh hidung?
> Sebenarnya kentut berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh bau pada masa yang sama kita kentut.
Adakah benar sesetengah orang tak pernah kentut?
> Tidak benar selagi mereka hidup. Manusia juga kentut sejurus selepas mati.
 Bilakah seorang lelaki itu boleh jadi dia kentut?
> Seorang lelaki sejati akan kentut pertama kalinya diwaktu pagi di dalam  bilik air. Jika ianya menghasilkan resonance (dengungan) yang baik, satu rumah akan dengar.
 Mengapa kekacang membantu seseorang itu kentut?
> Kekacang mengandungi gula yang tidak boleh dihadamkan iaitu raffinose, stachise dan verbacose. Apabila sampai diusus, bakteria akan berpesta makan dan menghasilkan gas yang banyak.Bahan lain ialah seperti jagung, kobis, susu, roti, telur, bir dan kismis. Manusia tidak mampu untuk  menghadamkan susu kerana intolerance terhadap laktosa dan produk tenusu mampu menghasilkan kentut yang banyak.
 Adakah betul kentut boleh menyalakan api?
> Betul, tetapi banyak orang cedera dalam proses ini. Bukan sahaja api boleh menyambar kedalam punggung, malah pakaian sendiri juga boleh  terbakar. Dalam suatu kajian dalam laman web Fartcloud, lebih kurang suku daripada bilangan orang yang cuba menyalakan kentut cedera terbakar. Ianya merupakan sesuatu perbuatan merbahaya. Jangan dicuba,  anda tentu tak mahu, di hari kematian anda orang ketawa menyatakan anda  mati kerana cuba untuk menyalakan kentut dengan api.
 Adakah orang yang mencari rezeki dengan kentut?
> Ada. Pernah tengok 'Just For Laugh' di saluran NTV7 tak lama dulu.  Persembahan pentas dimana seorang lelaki menghasilkan lagu klasik dengan kentut.
 Adalah kura-kura kentut?
> Ya, semua binatang kentut. Kura-kura juga kentut dan bau kentut kura-kura sangat teruk. Begitu juga dengan ular. Ular Sonoran Coral danWestern Hook-Nosed kentut dengan bunyi popping yang kuat apabila diganggu. Kebanyakkan reptilia menggunakan kentut sebagai suatu senjata.
 Haiwan apakah yang mempunyai pengeluaran kentut yang paling tinggi?
Percaya atau tidak, binatang yang mempunyai gelaran ini ialah anai-anai. Kerana diet pemakanan dan proses penghadaman dengan bantuan bakteria yang lebih banyak dari biasa, mereka menghasilkan metana sama banyak dengan yang dihasilkan oleh industri. Juga dipercayai anai-anai turut menyumbang kepada pemanasan global.
Bolehkan kita menelan asap dan mengeluarkan semula melalui kentut?
Tidak, asap terdiri daripada zarah yang terampai. Apabila melalui sistem penghadaman, zarah-zarah akan diserap oleh dinding perut atau  larut dalam cairan.
Bolehkah kita meninggalkan kesan kuning atau coklat pada seluar setelah kita kentut?
> Boleh! Ianya dipanggil "seni kentut" (fart art). Ia boleh dilakukan dengan cara apabila:
> a) Pengentut menghidap cirit-birit
> b) Pengentut cuba mengentut dengan sekuat hati (awas! - buasir)
> c) Pengentut keliru dengan tekanan dalam perut samada ianya tekanan  daripada gas atau cairan.
Bagaimanakah kita boleh tahu benda yang hendak keluar itu adalah gas, dan bukannya benda yang lebih hebat?
> Sebenarnya kita boleh membezakannya kerana telah dilatih sejak kecil lagi. Sensasi yang ingin keluar dapat dibezakan dengan mudah.
 Adakah dengan menghidu bau kentut orang lain, kentut kita akan menjadi  lebih busuk?
> Tidak, kentut yang dihidu akan ke paru-paru daripada system penghadaman, dan ianya akan dikeluarkan semula. Jika anda mahu, cubalah telan gas kentut orang lain.
> Adakah kentut mampu membunuh?
> Menurut pendapat perubatan, kentut tidak boleh membunuh. Tetapi menurut suatu sumber, dalam Perang Dunia ke-2, Tentera Udara US menganggarkan  sebanyak 1000-2000 orang mati disebabkan kentut. Ini disebabkan pesawat pengebom B-17 tidak ditekanankan (pressurized), jadi apabila ianyaberoperasi dalam 20000 kaki, gas akan mengembang dan memecahkan  intestine mereka.
 Apakah yang menyebabkan rasa pedih selepas kentut?
> Makanan yang pedas dan berempah. Bolehkah kita menyimpan gas kentut didalam balang/bekas plastik.Ini memerlukan eksperimen dilakukan oleh anda sendiri. Sila kentut dalam balang. Selepas 24 jam sila cuba mendapatkan orang lain untuk menghidunya. Seeloknya ahli keluarga yang lebih tua. Kalau kena lempang tu adalah...
 Jika kita berada di angkasa lepas tanpa sebarang pakaian, adakah dengan  kentut kita boleh bergerak kehadapan?
Ya! kerana ketiadaan daya yang melawan atau daya geseran. 
 Adakah pelik bagi seseorang itu suka akan kentut?
Ianya sesuatu yang biasa bagi seseorang itu untuk suka kentut memandangkan semua orang kentut. Menyukai sesuatu adalah perkara yang sihat. Jika ianya memberikan masalah dan kemurungan, sila berjumpa  dengan doktor.
 Jika kita kentut dalam kolam, adakah airnya akan tercemar?
 Selagi yang keluar adalah gas dan bukannya benda lain, ianya bersih. Ianya gas dan akan keluar dalam bentuk buih dan meresap kedalam udara.

 Apakah nasihat anda untuk penggemar kentut?
Ya! akhir kata jadik pengentut yang bijaksana dan bijaksini, anda pasti dikagumi dan disanjung mulia oleh pengentut2 yang lain. jadikan kentut suatu riadah yang sehat. Dan harapan saya agar sukan kentut akan diperkenalkan di sukan olimpik suatu hari nanti!

Oleh: Kotakoren.blogspot.com
[ Read More ]

Dariku untukmu..

Sahabat..
Di saat kau perlukan aku,
akulah segalanya..
akulah pendengar liku-liku,
Disinlah aku mendengar lipur laranya..


Sahabat..
Kau laporkan semua yang berlaku,
Kau tanyakan apa seterusnya,
kau berhujah membuat aku kaku,
kau menjadi manfaat kepada yang mendengarnya,


Sahabat..
Setelah angin berlalu,
setelah ribot terlepas,
Setelah semuanya hapus,
setelah kau 'guna'kan aku,


Sahabat..
Kini semuanya jelas,
semuanya telah nyata,
perguna dan dipergunakan adalah rencah kehidopan,
Sahabat hanyalah tatkala kamu memerlukan,


Sahabat..
Telahku nukilkan ini kerana kau,
Telahku coretkan ini kerana kau,
kerana kau..
Demi kau..
Kerana aku masih ingat akan pepatah kau..
'' Dah dapat kawan baru kawan lama ditinggalkan''
Ini maseh segar di kotak fikiran.


Sahabat..
Aku mengerti dan aku juga sedar diri,
Aku hanya dikala kau memerlukan nanti..


Salam,
~Naufal Fansuri~
~bilek aku~
~8.53pm~
~24 Nov 2010~
[ Read More ]

Trunk Release | Ranchangan DIY Kembali..

Salam sejahtera, Bertemu lagi kita dalam rancahngan..... DIY, sebut semula Adik2… Ranchangan... D….I….Y……. Jimat belanja tambah pengetahuan~!
Kali ini apa yang nak saya paparkan ialah bagaimana caranya memaksimumkan penggunaan Alarm kereta.
Kebanyakkan alarm aftermarket dilengkapi dengan Trunk Release. Tapi kebiasaanya pekedai aksessori tidak memasangnya. Kenapa? Disebabkan kebanyakkan kereta menggunakan kabel manual untuk membuka trunk. Jadi untuk memasang remote trunk release, mereka perlu membuat wiring dan memerlukan motor actuator.( lagipun harganya tidak berbaloi untuk dibayar!. )
Ok, disini saya akan menunjukkan serba sedikit tentang cara membuat DIY remote trunk release.
Apa yang patut ada?
1. Door Lock Actuator 2 wire type.
2. Relay .
3. Kabel brek basikal.
4. Wire sekucup rasa.
5. Drill untuk tebuk lubang.
6. Kelengkapan atau Tools yang bersesuaian.
7. Seperti biasa, keberanian. Motonya ialah DARE TO FAIL.



Pertama sekali fahamkan dulu diagram diatas. Kalau sudah faham dan alatan telah mencukupi, mari kita bermula.



Sebelum saya membuat pemasangan yang lengkap, saya telah mencuba terlebih dahulu . Jadi saya lakukan functioning test. Semuanya berjalan lancar, Relay, Door Lock Actuator, Alarm Module semuanya berfungsi dengan baik sekali.Amaran step ini sangat penting.


Letakkan Door lock actuator disebelah reverse lamp. ( ini adalah pada kedudukan kereta Wira ) kereta lain, sila gunakan kreativiti anda sendiri.


Ini adalah gambaran zoom out, lihat kedudukan Door lock actuator dan trunk release. Pastikan selari, kerana boleh memanjangkan jangka hayat Door Lock Actuator disebabkan ia tidak menerima banyak tekanan. Setelah mendapat kedudukan yang baik, tebuk lubang dengan menggunakan drill dan ikat skru tapping pada motor.


Setelah semuanya selesai, tarik kabel dari Door Lock Actuator ke trunk release,laraskan kabel brek basikal secukupnya. Pabila kerja-kerja berkaitan mekanikal telahpun siap, langkah yang seterusnya ialah proses bahagian elektrikal pula

Wayar biru tapkan pada body ( grounding ). Manakala wayar hijau pula, langsung disambungkan terus kepada Relay. ( untuk saya, kedudukan relay saya letakkan di sebelah Alarm Module ). Wiringkan semuanya mengikut diagram yang telah diberi diatas sehingga lengkap.
Pabila semuanya selesai, cuba dan lihatlah keberkesanannya. Selamat mencuba dan maju jaya ya.

Dikepilkan juga video saya.




Nota Kaki : Kadang2 terjadi dimana kedudukan kabel perlu di selaraskan semula.
Nota Kaki lagi : Tak sabar rasanya mahu ke pasaraya, sambil membawa troli ( sambil bersiul pulak ) menuju ke tempat parking kereta dan terus remote trunk release ( tak perlu nak sumbat2 kunci pulak ). He he he… banyak pulak lak pulak yer..hee
[ Read More ]

Roof Carpet | Do It Yourself!!

Kali ini saya dengan semangat DIY ( Do It Yourself ) yang membara ingin berkhongsi sedikit pengalaman yg tidhak seberapa menunjukkan cara meng'wrapping' semula interior kereta saya. Al-maklumlah, mobil tua...lagipun saya memang suka DIY.. Sambhil tidak membazir masa, dapat juga seketul dua pengalaman.

Bahan2 yang diperlukan adalah:
1.Fabrik Recaro Hitam.
2.Gam Dunlop.
3.Gunting.
4.Pisau.
5.Berus Cat.
6.Screwdriver.
7.Kesabaran dan kebolehan semulajadi.



Ini adalah bumbung dalaman mobil wira 1.3 keluaran 97.Sangat tidak memberangsangkan.. plastik je semua..


Dimulakan dengan membuka semua klip2 di bumbung termasuk Rear side mirror,Roof Lamp,Handle,Pillar A & B dan Sunshade.


Cabut dan keluarkan dari dalam kereta.Inilah rupanya, plastik.




Saya menggunakan fabrik Recaro hitam original yang mempunyai sponge dibahagian belakang.



Kemudian dengan menggunakan berus cat,sapu gam dipermukaan kain dan bumbung,biarkan kering seketika gam tu..Dalam 2o minit.Kemudian bermulalah proses melekatkan kedua-dua bahagian.



Akhirnya Siap, saya balut Pillar A & B sekaligus..Maka maka siaplah proses me'wraping' memakan masa hampir 2 jam proses ni, dan perlu dilakukan dengan penoh teliti dan cermat.


Proses apa yang perlu dilakukan seterusnya? Hanya perlu pasang semula carpet bumbung.Jadi, siap juga akhirnya...Hasilnya, saya sangat berpuas hati, dan kosnya sangat berpatutan..


Nota Kakhi,
Blog ini sudah bercamphor baur nampaknya..haha
[ Read More ]

Jum, berteki-teki...




Satu pethang yang damai, dengan angin bayu berthiup sepoi-sepoi bahasa ( tak tahu pulak bahasa apa ) ada dua sahabat sedang berbhual di hentian teksi. Maka untuk menghabiskan waktu yang terluang, mereka pun berteki-teki lah.. ikutilah sketsa yang berikutnya......

Mohd Faizul: Eh,Ahmad Kamil kamu nak dengar teki-teki ke?

Ahmad Kamil : Boleh jugak, lagiphon otak sebelah kanan aku ni sedang sengal-sengal.

Mohd Faizul : OK, dengar ya..Ada tujuh orang, dalam kereta kanchil. dah tentulah sempit dan seshak ginjal dan paru-parukan.? Jadi, bagaimana konklusinya nak bagi lapang?

Ahmad Kamil : Buangla 2,3 orang..lapang la..

Mohd Faizul : Salah..

Ahmad Kamil : Naikla Bhas, gerenti lapang..

Mohd Faizul : Kureng tephat..

Ahmad Kamil : Jap, bagi aku selama 2 hari utk menchari jawaphannyer..

Mohd faizul : Wheh, ko ingat ni pertandingan ke hapa?

Ahmad Kamil : Dahtu apa jawaphannya?

Mohd Faizul : Jawapannya.. Tambah lagi sorang budak TERENGGANU, gerenti jadi LAPANG (lapan).. kah kah kah kah..
[ Read More ]

Cara Install Garmin XT Pada Nokia E71 (Symbian S60 v3)



Saya baru2 ini ada membeli nokia E71, kebetulan saya dapat agak murah berbanding biasa kerana memori kad perlu di format semula. Kemudian saya ada bertanya di kedai membaiki handphone di Plaza Alam Sentral. Cuba teka, pekedai itu mahu RM100 untuk format (sebenarnya, pekedai tidak guna perkataan format, katanya memori kad sudah rosak, kena tukar baru. Apa?? Nampak sangat pembohongnya ) dan install software seperti Garmin XT untuk saya.
Ini agak mencabar saya, kerana saya ada pengalaman dengan telefon yang menggunakan OS Symbian. Ia mengambil masa selama 2 hari untuk eksperimen dan konfigurasi berfungsi dengan baik. Kerana ia mengambil masa saya yang agak lama, jadi saya akan menjimatkan masa kamu dengan menulis entri ini. Semoga berhasil dan berjaya.



1. Apa yang anda Perlukan?

I. Sila muat turun disini sekitar 80mb. walaupun ini utk nokia 5800, tetapi fundamentalnya adalah sama.
Zip fail itu harus mempunyai dokumen seperti dibawah:
• GarminMobileXTforSymbianS603rdEdition_50040.exe
• GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx.exe
• GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx.exe
• gmapsupp.img (Malaysian Map, with DUKE highway)
• garmin_kgen.exe
• GarminMobile20_GarminMobileXTOwnersManual.pdf
• 5800_manual.pdf
II. Kabel USB yang menghubungkan antara PC dan HP.
III. Laptop atau PC yang berfungsi.
IV. Perisian PC Suite untuk Nokia E71 anda.
V. Bateri HP anda dan PC/Laptop anda dalam keadaan penuh. ( Direkemenkan menggunakan laptop yang baterinya dalam keadaan baik, kerana kita tidak mahu ianya terputus di tengah jalan jikalau bekalan elektrik terputus. )
VI. Kesabaran dan Kecekalan yang baik.

2. Ayuh kita bermula | Nokia E71

I. Back up semua data anda menggunakan perisian PC Suite ( sila ke laman Nokia )
II. Reset Nokia E71 anda dengan menekan *#7370#. Ia mengambil masa 2-3 minit dan anda akan kehilangan data C: anda ( kecuali memori kad ) . Tapi jangan risau, kan anda telah back up data anda tadi.
III. Dengan Nokia E71 anda, pergi ke Menu > GPS > GPS data > Positioning > Positioning Methods. Enable ‘’Assisted GPS’’ dan ‘’Intergrated GPS’’ sahaja. Ini untuk memastikan anda tidak dikenakan bayaran.
IV. Pergi ke Menu > GPS > GPS data > Position > Option > Satellite Status. Ini untuk menunjukkan signal yang telah di terima, Pastikan anda berada di kawasan yang lapang. Di luar rumah adalah yang terbaik. Setelah anda dapat sekurang-kurangnya 4 Satellite Signal, masuk semula ke dalam rumah, anda tidak mahu orang disekeliling berfikir anda gila melambai-lambai dengan telefon anda di luar rumah.
V. Sekarang anda telah bersedia untuk Garmin XT dan langkah seterusnya.

3. Install GarminXT | Nokia E71.
I. Setelah anda muat turun fail di atas, Unzip kan ia, digalakkan di letakkan pada desktop anda.
II. Sambung HP anda menggunakan USB dan pilih ‘Mass Storage mode’.
III. Dari PC anda, double click “GarminMobileXTforSymbianS603rdEdition_50040.exe” install dan tunggu.


IV. Double click “GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx.exe” install dan tunggu.
V. Double click “GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx.exe” klik install, ini mengambil masa yang agak lama, di cadangkan pergi ke peti sejuk dan ambil air untuk membasahkan tekak.
VI. Cabut USB connection antara PC dan HP
VII. Dari HP anda, pergi ke Menu > Office > File Manager > Memory card. Di situ pastikan ada GarminXT.sis fail. Klik dan Installkannya….

4. Cracking GarminXT | Nokia E71.
I. Pergi ke cermin muka terdekat, lihat muka anda dengan jelas, katakan dengan kuat ‘’ Ya,! Saya seorang yang suka kedekut dan sangat jimat’’ ulangi sebanyak 3x.
II. Jalankan aplikasi Garmin XT anda dari HP anda Menu > Installation > Garmin. Ia akan menunjukkan anda sedikit konfigurasi. Pilih yang anda berkenan.
III. Setelelah keluar skrin untuk anda bermula, pilih yang paling bawah sekali, kemudian akan keluar skrin ‘’ Where To’’ dan ‘’View Map’’
IV. Di Garmin XT, pergi ke Tools > Setting > About. Di situ akan dipaparkan ‘’Card ID’’ tulis no itu di kertas. Anda perlukan ia untuk langkah yang seterusnya nanti.
V. Kemudian Exit Garmin XT.
VI. Di PC anda, jalankan “garmin_kgen.exe” dan masukkan ‘’Card ID’’ yang telah di tulis tadi.
i. Generatekannya dan anda akan di paparkan rangkaian kod. Copy kod itu di Notepad dan save as “sw.unl”. Caranya tukarkan pada save as type: All Files. *Pastikan adalah ‘’sw.unl’’ bukan sw.unl.txt”*
VII. Sambung HP anda menggunakan USB dan pilih ‘Mass Storage mode’.
VIII. Copy “sw.unl” ke Garmin Folder. Biasanya ada di E:/Garmin.
IX. Copy “gmappsupp.img” dari muat turun fail tadi ke Garmin Folder juga. “gmapsupp.img” adalah untuk Peta Malaysia.
X. Cabut USB connection antara PC dan HP

5. Restore Nokia E71 anda.
I. Sambung HP anda menggunakan USB dan pilih “ PC Suite”.
II. Restore semula konfigurasi anda melalui back up.

6. Konfigurasi GarminXT | Nokia E71.
I. Anda tidak perlukan PC lagi, Tutup dan jimatkan elektrik.
II. Jalankan aplikasi Garmin XT di HP anda.
III. Pergi ke Tools > Setting > System > Remote GPS. Tukar kepada(Enable) “Use Attached GPS” dan matikan (disable) “ Bluetooth GPS”.
IV. Pergi ke Tools > Manage My Data > Map Sets > MapSource. Pastikan semua peta (map) adalah dalam keadaan sedia (enabled).

7. ‘Bermain’ dengan GarminXT | Nokia E71.

I. Tutup lampu dan kipas. Pergi keluar.
II. Jalankan aplikasi Garmin XT di HP anda.
III. Pilih “View Map” dan tunggu sebentar. Setellite akan mencari kedudukan anda. Kadang2 ia mengambil masa sehingga 5minit atau lebih. Jadi,bersabar dan redha je ye!
IV. Sekarang, anda akan melihat kedudukan anda.
V. Pergi semula ke skrin asal dan pilih “Where To”. Jika anda berada dirumah dan mahukan Garmin XT menetapkan lokasi sebagai “home”, hanya pilih sebagai tetapan “Home”
VI. “Where To” agak sedikit mengkonfiuskan anda. Tapi pada kebiasaanya saya menggunakan “Where To” > Point of interest. Di situ terdapat banyak pasaraya, hospital, Bank, Mesin ATM dan lain-lain lagi. Dari sini anda dapat mencari dengan lebih mudah.
VII. Katakanlah pada diri sendiri “ Syabas~!”. Langkah seterusnya adalah terpulang kepada anda, dicadangkan anda masuk semula ke bilik, ucapkan selamat malam pada kekasih dan tidurlah dengan aman dan tenang kerana anda telah menjimatkan lebih kurang RM80.!!

Nota Kaki : Saya tidak menyediakan sokongan teknikal. Jika ia tidak berfungsi dengan baik untuk anda, anda boleh meninggalkan komen anda dan mengharapkan seseorang akan membantu, ataupun minta bantuan dari lebai Google!
[ Read More ]

Keshah Misterius..



Keshah pon bermula.....
Ada satu lif.
Dua orang masuk.
Satu lalaki dan satu parampuan.
...Satu lalaki berada di depan.
Satu parampuan berada di belakang.

Tidak semena-mena terdengar bunyi 'pruttt..pruuutt.!..?' (tanda soal dibaca intonasi menaik)
2 saat kemudian berbau..
Satu lalaki menahan..
Satu parampuan buat-buat tak tahu..

Apabila lif berhenti,
Satu parampuan berjalan lari, satu lalaki berderai ketawa... kah kah kah!

*sekrang baru saya tahu, parampuan yang comel cantik dan bermata jeli tidak menjanjikan kentut yang wangi..kah kah kah! Menahan ketawa di dalam lif adalah suatu perbuatan yang gampang bunyinya!

nota:

Kejadian bermula di tingkat tujuh! Masa diambil ke ground floor adalah 36 second. Ini bermakna lebih kurang 30 second ini merupakan Kisah Yang Misteri! kah kah kah!
[ Read More ]

Salam Lebaran Eidulfitri


Salam Lebaran Eidul Fitri.

Buatmu
Tiadalah kata secantik bahasa
Tiadalah persis semadah purnama
...
Tiadalah malam sepuja Lailatul Qadr
Tiadalah bulan semulia Ramadhan

Tiadalah rasa segundah bersalah
Tiadalah sesal sekecewa berbalah
Tiadalah tika sepasrah berpisah

Dan, di hari yang indah lagi suci
Lebaran Aidil Fitri

Buatmu
Kuhulurkan salam seharum bunga-bunga jannah
berharap darinya kemaafan dan keampunan
yang semalam, nan hari ini, nun esoknya
kita ini bersaudara satu ruh, satu jasad

Maaf Zahir dan Batin

Nota Khaki..
Daku merinduimu ya Ramadhon.....
[ Read More ]

Sukan untuk keamanan.


1.Di Bulan Ramadhon ini,saya telah ketemu suatu hobi beshukan yang baru iaitu acara bermain raket berkhumpulan.
2.Di setiap malam minggu kamhi berkumpulan berkhumpul seusai tarawih menuju ke gelanggang.
3.Dishamping menyihatkan tuboh badan, ia juga mengeratkan silaturahim antara kami pendudok jalan sungai jati. Kami ketawa dan berlabon sesambhil bershukan.
4.Pada sesiapa yang berhajat menchabarkan kumphulan kami di persilakan ya.!
5.Selamat tinggal selulit, selamat sejahtera perut yang ideal.. :p
Nota kaki:
Gambar di atas adalah Reket raya baru saya. Boleh ke bawak beraya? ha ha.
[ Read More ]

Ramadhon Kareem..


1.Sudah hari ke lima umat Islam di Malaysia berphuasa,
2.Baru hari ini berkeshempatan menghupdate blog.
3.Terasha empat hari yg lalhu amat pantas.
4.Juga terasa badan dan pergerakan lebih ringan. Lebih banyak aktiviti yang dilakukan pada bulan ini.
5.Kotakoren mengucapkan salam Ramadhon...

Nota Kaki:
Kenapa bila tiba ramadhon, rancangan masakan makin menjadi-jadi di peti telibishen?
[ Read More ]

Drama, Realiti Dan Fantasi.


Aahh...layan lirik Yantzen....

Insan

Kita adalah insan
Menumpang atas dunia
Aku dengan caraku
Yang sederhana

Kita adalah hamba
Berbakti pada Yang Esa
Aku mencari sinar
Keredhaannya

Kita sama sahaja
Bezanya cuma amalan kita
Engkau dan juga aku
Saling perlukan

Oh cinta yang murni
Sebagai ikatan
Yang kukuh di hati
Demi masa depan
Jangan dihancurkan
Hidup yang indah ini
Akibatnya merana

Jangan hancurkan
Hidup yang indah
Kita adalah hamba Yang Esa


Nota Kaki:
Kehidopan ini adalah pentas drama, kita hanya pelakonnya. Dan para-para pelakon pula adalah
pementas realiti kehidopan.
[ Read More ]

Linthas Langshong...


Lintas langsung dari stesen2 minyak yang sedang berpesta sekarang...


Kuala Lumpur, 15 julai – Awal2 lagi stesyen minyak sekitar Lembah Kelang di kunjungi oleh ramai pengguna kenderaan yang berpusu pusu untuk mendapatkan bekalan minyak dengan harga baru. Harga RON97 dinaikkan kepada RM2.10/liter, manakala RON95 pula akan naik kepada RM1.85/liter, bermula tgh malam ini.


Mereka yang mengunjungi stesyen minyak kelihatan melonjak-lonjak kegembiraan dengan pengumuman kenaikan harga minyak yang dibuat pada lewat petang tadi.
Pengguna bersyukur dengan kenaikan tersebut dan dengan langkah itu maka berakhirlah masalah kemarau harga minyak yang melanda negara sejak berbulan bulan lamanya.


Antara pengunjung stesyen minyak yang ditemubual, Sharifah Rozana, 35, berkata,”Langkah ini adalah langkah hebat. Saya rasa bersyukur. Sekurang-kurangnya suami saya akan kembali menggunakan motosikal untuk berulang alik ke tempat kerja. Dapatlah saya guna kereta untuk menghantar anak ke sekolah. Saya berharap agar harga dinaikkan lagi agar suami saya naik bas dan dia akan tinggalkan motosikalnya di rumah, untuk saya guna”.


Sementara seorang kakitangan Kilang yang enggan namanya di dedah berkata, “Saya sebenarnya dah lama tunggu kenaikan harga minyak ni. Bila harga baru di sebut, saya terus datang ke stesyen minyak untuk mendapatkan bekalan. Alhamdulillah, doa saya termakbul akhirnya. Dengan kenaikan harga minyak ini dapat lah saya merayakan hari raya tahun ini dengan serba sederhana dan tidak berlebih lebihan seperti tahun lepas.”


Samion bin Songkreng, 43, yang bekerja sebagai pencuci tandas berkata, “Dengan kenaikan harga minyak ini, dapat lah saya menumpukan perhatian saya pada kerja. Sebelum ini saya selalu ponteng dan bersiar-siar naik motosikal bersama kawan ketika waktu kerja. Malam tadi, majikan sudah pun menghubungi saya dan dia mengucapkan tahniah kepada saya. Beliau cukup perihatin.”


Manakala seorang pembonceng motosikal yang berjaya di temubual, En. Harun bin Jamian, 25, yang berkerja sebagai tukang masak berkata, “Tak payah interview saya …. Saya tak beli minyak bang, saya tumpang motor kawan jer. Tapi bang, Minyak naik tak apa asal jangan kena selsema babi.”


Wartawan kami sempat menemubual seorang kakitangan asing, warga Bangladesh, berkata,”Bahasa Malaysia, shaya tak tau shakap. Bos shakap ‘Merah’, ‘Hizau’ minyak lama, ‘kuning’ minyak baru. Abang berapa mahu isi?. Abang beli bendera RM1.00 satu. Terima kasheh.”
Sekian dahulu liputan kali ini. Hidup 1Malaysia!!!
[ Read More ]

Kontang la poket kau.


1) Minyak Petrol - Setahon paling busuk-busuk pun NAIK sekali. Kalau bernaseb baek, setahon Dua Kali.

2) Gula - Paling tidhak pun setahon 3(tiga) kali.

3) Elektrik - Ikut kenaikan minyak Petrol, kalau Dua kali, Dua kalilah NAIKnya.

4) Gas LPG - Gerenti NAIK setahon sekali. (Ikut keNAIKan minyak petrol juga).

5) Minyak Masak - Setahon Sekali.

6) Tepong gandom - Paling cikai pon setahon sekali.

7) Gaji Pekerja? - Dua tahon pon belom tentu NAIK.

8) Bonos? - Jangan cubha-cubha di sebot, makan sop kakhi pulak karang.


Nota Kaki.

Barang Naik? Bila Naik? Bila-Bila Naik, Berapa Naik? Baaanyaaakk Naik.....
[ Read More ]

Kamhu ialah tempat simphanan ilmu


Kamhu ialah tempat simphanan ilmu.

Aahh..
Kau tamakkan ilmu
Kau fixed depositkan ilmu itu
Kau kebalkan ilmu itu
kau kunchikan ilmu itu
kau gudangkannya

Aah..
Kau lacurkan sajha,
Dobrakkan sajha,
Bebhaskan sajha,
Lephaskan ia,
Baraikan lah,

Aah..
Kau bimbhang dia kan manifestasikan ilmu itu,
Kau churiga dia kan meranapkan kau.


P/s
Gambar di atas tiada kene mengena. tq.
kredit kepada Zunar. eh.. Meksis ke Selkom??
[ Read More ]

Tip-U Bisnes Dari Kotak Oren


Tip-U Bisnes Dari Kotak Oren

1 ) Pernahkah kamhu terdengar teori yang mengatakan perniagaan merosot atau musnah dikaitkan dan disebabkan oleh terlalhu ramai pelanggan?? Agak aneh juga kedengarannya ya?

2 ) Pernahkah kamhu melihat gerai,warung atau restoren yang dulunya sentiasa seshak dengan pelanggan sekarang sudah tidak semeriah dahulu ataupun lebeh trajiknya terpaksa gulong tikar? kita semhua tidak mahukan perkara ini terjhadi dalam perniagaan kita bukan?

3 ) Apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku? Situasinya begini, Bila sudah terlalhu ramai pelanggan, pada kebiasaanya kualiti sesuatu barangan ataupun perkhidmatan yang
ditawarkan peniaga jatuh di tahap yang kurang memuaskan, malah penjagaan kualiti sudah tidak di titik beratkan langsung. Apa yang ada di kotak fikiran peniaga adalah keuntungan dan keuntungan sahaja. Mereka terlupa akan kelansongan jangka hayat perniagaan merekha.

4 ) Bagaimana tiadanya penjagaan kualiti yang ketat penyebab empayar perniagaan musnah dalam masa yang singkat berbanding jarak tempoh yang diambil untok membangunkannya? Apakah ciri2 kualiti ini?

5 ) Kualiti merangkumi segala aspek yakni jika peniagaan terdiri daripada jenis makanan aspek yang terpenting ialah kenakkan makanan yang stabil setiap hari sepanjang perniagaan berlangsung. Jangan pula,hari ini pedas, esok masin, lusa pahit tulat masam. Malah waktu menunggu hidangan sampai kemeja makan juga sangat mempengaruhi. Perlu di ingat selalu, bahawa pelanggan yang datang ke restoren bukanlah mahu termanggu-manggu menati makanan. Mereka hadir kerana mereka mahukan
makanan secepat mungkin.

6 ) Kita perlhu sedar, pengguna sangat prihatin terhadap perkhara ini, mereka pasti tidak akan singgah laghi lain kali, malah ada juga yang menwar-warkan pula kepada rakan taulan yang lain tentang kemerosotan kualiti. Malah dari kajian yang saya jalankan, Walaupon harga makanan yang ditawarkan lebeh tinggi daripada tempat lain, jika perkhidmatan dan kualiti sentiasa di dahulukan pasti pengguna tidak menghiraukan perkara itu. Yang pasti setimpal dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

Nota Kakhi :

Saya maseh belom berbisnes sechara sepenoh masa, akan tetapi InshaAllah dengan izinNya saya sedang dan akan memulakan bisnes sendiri tidak lama laghi.
[ Read More ]